ATT UPPLEVA

STRÖVSTIG I UNIK NATUR


På nordvästra Utlängan finns en ca 3,5 km lång strövstig. Turen går genom terräng och ger kunskap och härliga naturupplevelser.

På denna vandring finns skyltar med information, ett utsiktstorn där du kan se ut över öarna som bara höjer sig 6-7 meter över havet, en badplats, en restaurerad våtmark med ett unikt växt- och djurliv, s k. skottskog .


Utlängan Stenshamns intresseförening arbetar aktivt tillsammans med Länsstyrelsen och den bofaste bonden Roland Karlsson för att hålla landskapet öppet samt för att bevara det unika djur- och naturlivet.


Missa inte! Längs strövstigen finns gamla ekar som kan vara ättlingar till 1600-talets ekar, rotbaserna kan vara mer än 300 år gamla. Träden tros vara en rest från en "skottskog" där man medvetet beskuret träden för att få flerstammiga ekar - detta för att öka produktionen av såväl virke som bränsle.


NATURCAMPING


Att tälta är ett härligt sätt att komma nära naturen och varva ner. I det flacka landskapet på Utlängan och Stenshamn är det lätt att hitta lämpliga tältplatser, om det blåser finns det gott om möjligheter att hitta skydd mellan några enbuskar. Mygg gillar inte blåsten i skärgården så det fungerar alldeles utmärkt att göra en lägerplats inne bland buskarna.


Tänk på att det ofta råder eldningsförbud i skärgården. Det är länsstyrelsen eller kommunens räddningstjänst som utfärdar eldningsförbud. Aktuell information finns på deras hemsidor. Färkvatten finns i en kran nere i gästhamnen på Stenshamn, på huset där duschen finns.


Att tälta med ett par, tre tält under något dygn ingår i allemansrätten. Om ni däremot tältar i stora grupper med många tält behöver du be markägaren om lov. Då är risken för markskador och sanitära olägenheter större.


Ring Roland Karlsson, bonden på Utlängan om ni planerar en större aktivitet, på 0708-28 92 80 eller på 0455-541 16.

BAD PÅ ÖARNA


På Stenshamn kan man bada i hamnen där det är cirka två meter djupt. Det finns en badstege ute på en av flytbryggorna och det finns även en stege ute på den mindre stenpiren.


På Utlängan finns en badplats, följ skylten strax efter bron över till ön. En bit in på stigen hittar du en naturstrand med en flytbrygga. Här är det inte så djupt men oftast lite varmare eftersom du badar i sundet mellan öarna, korran.


Längs östra sidan av Utlängan finns kritvita sandstränder  och långgrunda bad. Här är vattnet kallare att bada i och efter midsommar kan det vara ruttnande tång längst stränderna här. Men att strosa längs östra sidan av Utlängan är en fin upplevelse med öppet hav och  med möjligheten att upptäcka  spännande strandfynd.

FLÄDER & BJÖRNBÄR


I juni månad blommar flädern på Utlängan och det finns gott om blommorklasar att samla och göra god saft av. Här kommer receptet:


40 stycken fläderblomsklasar

1,5 kilo socker

1,5 liter vatten

50 gram citronsyra

3 stycken ekologiska citroner


Lägg blomklasarna i en 4-litersbunke. Skölj och skiva citronerna tunt och lägg dem i bunken tillsammans med fläderblommorna. Koka upp vattnet, rör ner sockret och dra kastrullen från värmen när sockret lösts upp. Rör ner citronsyra och häll lagen över blommorna och citronerna. Rör om och låt saften stå och dra svalt och övertäckt i 3 dagar. Sila av saften. Häll upp på flaskor och förvara kallt eller frys den.


I augusti fylls buskarna på Utlängan med björnbär, ett bär fyllt av antioxidanter. Gott i efterrätter eller mellanmål!

FYREN PÅ UTLÄNGAN


Längst ut på södra udden på Utlängan ligger en gammal fyr med fyrvaktarbostad fint bevarad. Stället ägs sedan mer än 50 år tillbaka av familjen Ekwall.


Det finns ett vindskydd att sitta i och äta sin matsäckom vinden ligger på.


Här finns vacker karg natur somgränsar till öppet hav. Vill du veta mer om fyren finns det en skrift om dess historia till försäljning i hamnkontoret på Stenshamn. Skriften är producerad av Utlängan-Stenshamns Intresseförening och  säljs till självkostnadspris, pengarna går till föreningen.  I skriften om fyren finns flera berättelser om hur dramatiskt det kunde vara att vara fyrvaktare i början av 1900-talet. Stormar, förlisningar och riskabla räddingsaktioner var vardag för dessa människor.

SÄLSPANING


Längs östra sidan av Utlängan finns en sälkoloni av gråsäl. Ta med kikare och spana längs den långgrunda stranden. De ligger ofta och solar sig på stenar som sticker upp ur vattnet.


Gråsäl (Halichoerus grypus) är en säl som förekommer i Östersjön och Atlanten. Den fullvuxna sälhanen är mörkgrå med ljusare fläckar. Den fullvuxna sälhonan har mörkgrå fläckar på en silvergrå päls och ungarna (kutarna) är vita. Hanarna blir ca.  250 cm och väger upp till 300 kg,  honan blir ca. 180 cm och väger 150 till 200 kg. Sälarten blir runt 40 år gammal.


Gråsälen, som var vanlig i början av 1900-talet, drabbades hårt av jakt och miljögifter och bara en spillra återstod på 1970-talet men sedan mitten av 1980-talet har sälstammen växt igen. Till stor del livnär sig gråsälarna i Östersjön på samma arter och storlekar av fisk som yrkesfiskarna fångar. Så även om den totala mängd sälarna tar är liten i förhållande till all fiskefångst i Östersjön så har deras matvanor stor betydelse för tillgången av fisk lokalt.


UTLÄNGAN STENSHAMNS INTRESSEFÖRENING

info@utlanganstenshamn.se